Rzepak

Każdy z nas widział piękne, żółte pola kwitnącego w maju rzepaku. Zapewne nasze pierwsze skojarzenie w związku z tą rośliną to: olej rzepakowy. Ta niepozorna roślina ma wiele innych cennych walorów. Wykorzystuje się ją do celów spożywczych, technicznych, a także energetycznych jako biopaliwo. Tłuszcz pozyskiwany z nasion rzepaku służy do produkcji oleju jadalnego, margaryn, wyrobów cukierniczych, piekarniczych oraz konserw.  Olej rzepakowy służy także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do produkcji mydła, środków piorących, farb i lakierów. Używany jest również do wykańczania, impregnowania i farbowania tkanin oraz wyprawiania skór. Warto dodać że Polska jest jednym z największych producentów rzepaku w Europie.
Roślina ta ma jeszcze jedno, niezwykle ważne zastosowanie- jest rośliną miododajną. Pszczelarze z wielu krajów cenią ją ponieważ mogą pozyskać z niej bardzo smaczny i zdrowy miód.
 Rzepak jest odmianą kapusty.



Komentarze

  1. Rzepak jak złoto

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne miejsca znajdujesz i fotografujesz. Teraz faktycznie pięknie jest wokół i to za sprawą wielkich połaci rzepaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzepak jak kwitnie, ma taki specyficzny, duszący zapach..
    Też mam zdjęcie na tle rzepaku, gdy byłam z tatą na wycieczce rowerowej;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je sfotografowałam na wycieczce rowerowej.

      Usuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty