Rzepak
Każdy z nas widział piękne, żółte pola kwitnącego w maju rzepaku.
Zapewne nasze pierwsze skojarzenie w związku z tą rośliną to: olej
rzepakowy.
Ta niepozorna roślina ma wiele innych cennych walorów.
Wykorzystuje się ją do celów spożywczych, technicznych, a także
energetycznych jako biopaliwo. Tłuszcz pozyskiwany z nasion rzepaku
służy do produkcji oleju jadalnego, margaryn, wyrobów cukierniczych,
piekarniczych oraz konserw. Olej rzepakowy służy także w przemyśle
kosmetycznym i farmaceutycznym do produkcji mydła, środków piorących, farb i lakierów. Używany jest również do wykańczania,
impregnowania i farbowania tkanin oraz wyprawiania skór. Warto dodać że
Polska jest jednym z największych producentów rzepaku w Europie.
Roślina ta ma jeszcze jedno, niezwykle ważne zastosowanie- jest rośliną miododajną. Pszczelarze z wielu krajów cenią ją ponieważ mogą pozyskać z niej bardzo smaczny i zdrowy miód.
Rzepak jest odmianą kapusty.
Rzepak jak złoto
OdpowiedzUsuńPiękne miejsca znajdujesz i fotografujesz. Teraz faktycznie pięknie jest wokół i to za sprawą wielkich połaci rzepaku.
OdpowiedzUsuńRzepak jak kwitnie, ma taki specyficzny, duszący zapach..
OdpowiedzUsuńTeż mam zdjęcie na tle rzepaku, gdy byłam z tatą na wycieczce rowerowej;-)
Ja też je sfotografowałam na wycieczce rowerowej.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń